Tutkimuksemme yksi osa-alue on tyytyväisyyskyselyiden kerääminen mukana olevilta synnyttäjiltä. Annamme kyselyn mukaan kaikille tutkimukseen osallistuville, ja hieman synnytyssairaalasta riippuen, keräämme täytetyt lomakkeet joko pian synnytyksen jälkeen sairaalassa tai pyydämme palauttamaan lomakkeet meille valmiiksi maksetussa kirjekuoressa kotoa käsin. Kysely on suunniteltu arvioimaan nimenomaan synnytyskokemusta, ja se on ollut käytössä liki samanlaisena jo aiemmissa synnytyskokemusta mittaavissa tutkimuksissa.

Kysymme tutkimukseen osallistuvilta synnyttäjiltä mm. synnytyksen sujumisesta, erilaisista tunnetiloista synnytyksen aikana ja sen jälkeen, sekä omista vaikutusmahdollisuuksista esim. kivunlievityksen tai synnytysasennon valintaan. Kysymme myös yhteistyöstä kätilön kanssa sekä kokemuksia mahdollisen käynnistyksen ajankohdasta ja -tavasta. Kyselyn täyttämiseen ei välttämättä mene kovin kauan aikaa, sillä siinä on 28 kohtaa ja se on suurimmaksi osaksi tyyliltään ”rasti ruutuun”. Kyselyssä on toki viimeisenä kohtana myös tilaa muulle palautteelle, ja kääntöpuolellekin saa halutessaan jatkaa.

Nämä kyselyt ovat ensiarvoisen tärkeitä synnytyksen käynnistämisen ja varsinaisen synnytyksen hoidon kehittämisen kannalta, sillä liian harvoin me ammattilaiset oikeasti saamme palautetta toiminnastamme. Tiedämme toki paljon siitä, mikä yleensä tuntuu synnyttäjistä kurjalta tai hyvältä, mutta prosessien kehittäminen mututuntumaan perustuen ei kuitenkaan pidemmän päälle ole viisasta. Tarvitsemme siis analysoitavaan datamuotoon muunnettavissa olevia mielipiteitä ja palautteita antamastamme hoidosta – siksi nämä kyselyt ovat niin tärkeitä. Meillä Suomessa synnyttäjien lääketieteellinen hoito on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa, ja tavoitteenamme on tehdä siitä myös synnytyskokemuksellisesti entistä parempaa.

Monet tutkimukseen jo osallistuneet ovat muistaneet täyttää kyselyn, ja niitä on myös palautunut meille tutkijoille jonkin verran. Kiitos teille joka ikisestä täytetystä kyselystä, aiomme lukea ja analysoida ne tarkasti! Monelta jo synnyttäneeltä kyselymme on kuitenkin vauva-arjen pyörteissä unohtunut, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää. Vastasyntyneen kanssa kun on sata muutakin asiaa mielessä, kun jonkun tyytyväisyyskyselyn täyttö. Mikäli olet yksi näistä ihanista SYKE-vauvan jo synnyttäneistä, joilta kysely on jäänyt täyttämättä, voit hyvin täyttää sen myös nyt vähän myöhemmin. Mikäli hukassa ovat sekä kysely että palautusosoite, laita viestiä nettisivujemme kautta, niin laitamme kyselyt palautuskuorineen sinulle postissa.

Kuten muutkin tutkimustiedot, myös tyytyväisyyskyselyt tulevat vain meidän tutkijoiden nähtäville, eikä niitä jaeta kenellekään muulle. Tiedot analysoidaan anonyyminä vain tutkimuskoodia käyttäen, eikä yksittäistä synnyttäjää voi tunnistaa näistä analyyseistä. Toivottavasti uskallatte siis rehellisesti kertoa meille, kuinka onnistuimme hoidossanne.

Tavoitteenamme on lääketieteellisesti hyvin ja synnyttäjää kunnioittaen hoidettu synnytys – auta meitä tässä tavoitteessa osallistumalla tutkimukseemme ja vastaamalla tyytyväisyyskyselyymme.

Ei ole verkkoyhteyttä